Medellin

Zondag 15 december 2013 Zuid-Amerika - Colombia - Medellin

De toeters schallen door de straten en het vuurwerk hoor je op elke hoek van de straat, het is zondagavond en wij zijn net aangekomen in Medellin. Zonder dat wij het weten is op hetzelfde moment de plaatselijke voetbalclub kampioen geworden van het land, en dat wordt hier in Zuid-Amerika gevierd!

Bijgekomen van de feestvreugde maken wij de volgende dag een stadswandeling met een zeer enthousiaste gids. Medellin is een fantastische stad met een zeer treurige geschiedenis, het nationale verleden van Colombia in combinatie met de lokale (drugs-) geschiedenis hebben de stad en haar inwoners veel geweld gedaan. Pas in de afgelopen tien jaar hebben de mensen hier deze zwarte bladzijde uit hun geschiedenis weten om te slaan en hebben ze hun blik gericht op de toekomst. De lokale overheid heeft flink geinvesteerd in infrastructuur en educatie in de stad en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Je merkt dat mensen het verleden met zich meedragen maar ook heel erg positief zijn over de veranderingen die er gaande zijn en daarom met vertrouwen naar de toekomst kijken. Onderdeel van die veranderingen zijn toeristen die steeds meer naar de stad komen waarbij de inwoners graag laten zien wat de stad allemaal te bieden heeft. Deze Colombiaanse gastvrijheid ervaarden wij toen we in een kabelbaan de berg opgingen en in het bakje door een Colombiaans meisje in het Duits werden aangesproken. Na een levendig gesprek werden we uitgenodigd voor een etentje en aan het eind van een heel gezellige middag werden we zelfs door het gezin met de auto terug gebracht naar ons hostel.

De meeste mensen kennen Colombia en Medellin door een zeer illustere oud-inwoner: Pablo Escobar, gevierd en gevreesd drugsbaron. De man werd in 1993 al doodgeschoten door regeringstroepen maar tot op de dag van vandaag vind je zijn sporen in de stad; van kogelgaten tot villa's en van mensen die hem nog steeds op handen dragen tot mensen die de littekens voor altijd met zich meedragen. Zo zagen wij mensen bloemen op zijn graf leggen terwijl wij in de metro het verhaal hoorden van een vrouw die vier van haar vijf kinderen verloor in het geweld op straat van de drugsoorlog in die jaren. Het wordt je in een stad als deze pijnlijk duidelijk wat een grammetje coke op een feestje voor gevolgen heeft aan de andere kant van de wereld. 

Het is in deze stad gelukkig ook duidelijk hoeveel er in een relatief korte tijd in positieve zin kan veranderen door veerkracht en optimisme van de mensen.

Iline Zandstra

Over de schrijfster

Iline Zandstra Lees alle verhalen van Iline Zandstra

Berichtenservice Tom & Iline

Wees de eerste die een berichtje achterlaat voor Tom & Iline!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.