Hanoi

Zaterdag 3 mei 2014 Azië - Vietnam - Hanoi

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam en één van de meest levendige steden waar we geweest zijn.
Toen wij om vijf uur 's ochtends na een zeer oncomfortabele busrit aankwamen, was de stad al volop aan het ontwaken. Veel sportclubjes gebruiken de koele ochtendlucht voor hun workout, de duizenden winkeltjes beginnen hun waar uit te stallen en de ontelbare brommers en motors beginnen zich te verplaatsen. 
Voordat wij in Hanoi arriveerden hadden we al gelezen en gehoord over de verkeersregels in deze stad. Om als voetganger te overleven moet je eigenlijk zo min mogelijk uitkijken. Het beste is om gewoon de straat over te steken en op een vast tempo te blijven doorlopen. Dat klinkt een beetje eng, en dat is het in de praktijk ook als er zo'n tachtig brommers om je af komen vliegen, maar het werkt echt! De brommerrijders kijken goed uit en zijn meesters in ontwijken, dus als je niet stil gaat staan of gaat rennen of iets anders onverwacht doet, is er geen probleem. En het is als voetganger heel prettig door de stad lopen, want je hoeft nooit op een stoplicht te wachten!
Er zijn verschillende mooie bezienswaardigheden in de stad, tempels, pagodes, het voormalige huis van Ho Chi Minh, of Ome Ho zoals hij hier genoemd wordt, maar het mooiste vond ik wel de Tempel van Literatuur. De eerste universiteit in Vietnam waar rond 1080 de eerste doctoraal titels al werden uitgereikt door de Koning! De tempels en pagodes zijn een afspiegeling van de mix van religies hier in Vietnam, boeddhisme, hindoeïsme en confucianisme zijn samengesmolten tot een eigen geloof. En daarnaast is er ook een klein gedeelte van de Vietnamezen katholiek. 

Verder is Hanoi een hele leuke stad om een beetje rond te wandelen, langs de marktjes en winkeltjes, waar afdingen tot kunst verheven wordt, langs de vele cafés en eetstalletjes op straat, waar naar hartelust gegeten en gedronken wordt op alle uren van de dag, langs de vrouwen met rijsthoeden die van alles op straat verkopen, langs de mannen met fietstaxi's die je heeeeel graag een eindje willen rondrijden, langs de huizen die op 3cm afstand van de treinrails zijn gebouwd, langs al het leuks dat deze stad te bieden heeft.



Iline Zandstra

Over de schrijfster

Iline Zandstra Lees alle verhalen van Iline Zandstra

Berichtenservice Tom & Iline

Wees de eerste die een berichtje achterlaat voor Tom & Iline!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.