Jogjakarta

Maandag 14 juli 2014 Azië - Indonesië - Jogjakarta

Die warmere oorden, die ons te wachten stonden na het koude bergklimaat rond de Bromo, bereikten wij tegen de avond na ons vertrek. De stad waar wij de komende dagen zouden verblijven was Jogjakarta. Deze stad zal bij de meesten van jullie, als 'ie al bekend is, bekend staan om de tempel vlakbij de stad: de Borobudur! De stad staat verder ook bekend om de Sultan die er woont, met een flinke vitrine aan oorkondes van verschillende landen zoals de Orde van Oranje Nassau. 

Bij aankomst in de stad bleek een vermoeden dat wij bovenop de Bromo al hadden waar; de vakanties in de Westerse wereld zijn begonnen! Accomodatie die vol zit en je hoort meer Nederlands op straat dan Bahasa Indonesia. Na een nacht slapen in een pensionnetje in een steegje achteraf hadden we de volgende dag weer een fijn hotel gevonden en konden we op onderzoek in deze op het oog leuke stad. We bezochten het paleis van de Sultan, wat er leuk uit zag maar verder weinig indruk achterlaat... de rit in de fietsriksja was een stuk leuker.

Op donderdag gingen wij iets doen waar we al wel een lange tijd naar uitkeken; het bezoeken van de Borobudur. De tempel is een Boeddhistisch heiligdom wat is voltooid ergens rond het jaar 800. Het bestaat uit 56640 kubieke meter steen en is gebouwd als een grote stoepa. De stoepa zelf bestaat uit negen etages en op de bovenste drie zijn 72 kleinere stoepa's gebouwd, ieder met een eigen Boeddha binnenin. Eén grote stoepa staat nog in het midden bovenop het bouwwerk en stelt het Nirvana voor. 
Aangezien wij de tempel bij zonsopkomst wilden zien werden wij al om half vier door onze chauffeur opgehaald bij het hotel. Een uurtje later stonden wij in de lobby van een ander hotel, wat entree tot de tempel aanbiedt buiten de openingsuren om. Het terrein opent namelijk pas om zes uur haar poorten en dan staat de zon al hoog aan de hemel. Nadat ons een verplichte Sarong om was gebonden en we een zaklamp hadden gekregen begon de tocht de trappen op richting de bovenste drie etages van het complex. Nadat we zelf een mooi plekje hadden gezocht begon het wachten op de zon. En toen die er eenmaal was... genieten! De vallei lag in een dikke laag mist terwijl wij daar middenin op een eiland van stenen stoepa's met Boeddha's stonden. Vulkanen aan de horizon torenden boven de mistflarden uit, dit was het uitzicht dat we hadden gemist bij de Bromo maar dan wel uitzicht type XXL!

Na een paar uur liepen we terug naar beneden. Bij de uitgang kregen we nog een klein souvenir en reden we terug naar Jogjakarta. Moe maar voldaan vielen we na het ontbijt op bed en konden we verder dromen over dat magische eiland ergens midden op Java.

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

Nellie Brokaar
Nellie Brokaar 18-07-2014 14:04

Wauw wat is het daar schitterend.Het leuke is dat je er steeds stralender gaat uit zien.Was dit de Borobudur(zeg ik 't zo goed?)Veel plezier op jullie verdere tocht.

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.