Nuwara Eliya

Woensdag 30 juli 2014 Azië - Sri Lanka - Nuwara Eliya

Wanneer je in het ‘hooggebergte’ van Sri Lanka komt duiken de theeplanten links en rechts van de kant van de weg op en zie je de lokalen lopen in dikke winterjassen. Dit is niet het domein van palmbomen en vissers in zwembroek of mannenrok, dit is het domein van theeplanten en theeplukkers; het domein van de enige echte Ceylon thee.

De stop voor onderweg stond vandaag gepland voor een heuse theefabriek van Macklewood. Dat ze hier niet aan grootheidswaanzin leiden bleek al door de letters op de heuvel recht tegenover de fabriek waarop in Hollywoodstijl Macklewood stond geschreven. Na een kopje thee te hebben geproefd bekeken we de fabriek, dit bleek een bliksembezoek. Er ging vanuit het personeel meer aandacht uit naar het bijeenharken van fooien en het sturen van de bezoekers naar het winkeltje. Een paar foto’s na een zelf opgezette ontdekkingstocht door de plantage en een flink aantal dozen thee uit de fabriekswinkel later zaten we weer in het busje op weg naar Nuwara Eliya.

Nuwara Eliya is een dorpje waar je nog redelijk wat Engels koloniale invloeden terugziet. Het postkantoor, de golfbaan, de paardenrenbaan en de vele huizen in Engelse stijl getuigen daarvan. Wij kwamen hier slechts voor één overnachting en voor een bezoek aan Horton Plains, een natuurpark met (de Sri Lankaanse versie van) Worlds End. Hier gingen wij de volgende dag in alle vroegte naartoe en na een interessante rit de bergen in (ons busje was net niet helemaal APK-klaar) liepen wij de mistige vlakte op. Tudor had ons al gezegd dat een gids niet nodig was, je moet gewoon de toeristenstroom volgen... en dat klopte.
Het eerste uur speelde zich vooral af op mistige vlaktes maar toen we bij Worlds End kwamen klaarde het weer helemaal op. Bij Worlds End sta je op de richel van een berg die bijna een kilometer lager op een andere vlakte uitkomt. Na te hebben genoten van het uitzicht gingen we verder en kwamen we uit bij de bakkerswaterval... of bij de Baker's waterval, afhankelijk van welke versie je leuker vindt. Hierna liepen wij terug en gingen we alweer op weg, de berg af en het Sri Lankaanse hooggebergte uit.

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

Wees de eerste die een berichtje achterlaat voor Tom & Iline!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.