Mysore

Vrijdag 8 augustus 2014 Azië - India - Mysore

Ergens in het Zuiden van India, dicht tegen de uitlopers van de Westelijke Ghats, ligt de stad Mysore. In deze stad staan zeven paleizen, waarvan er eentje behoorlijk beroemd is en de volgende originele naam heeft: Mysore palace. Dit paleis is één van de grotere attracties in India en dat viel goed te zien aan het aantal mensen dat in de rij stond om overdag het paleis in te gaan. Wij hadden de avond ervoor al een eerste glimp opgevangen van het paleis in verband met festiviteiten rond Lakshmi, een Hindu god. Die avond vond er een heuse lichtshow plaats bij het paleis en kreeg je de geschiedenis van het paleis te horen! Super informatief dat verhaal, in het Hindi...

De volgende dag dus het paleis in. Dat gaat in India niet met een paar bezoekers maar met busladingen tegelijk. Iline en ik kregen een audiotour: een soort walkman waarmee je informatie over het paleis kunt beluisteren. Het geluid van de walkman werd echter overstemd door het geluid van honderdduizend luidruchtige Indiërs waardoor wij nu vooral kunnen vertellen hoe ontzettend mooi het binnen is, zonder echt iets te kunnen vertellen over het paleis. Wat we wel hebben gehoord is dat dit paleis pas sinds het begin van de vorige eeuw staat, nadat het vorige (houten) paleis helemaal was afgebrand na een brand in de keuken tijdens een huwelijksfeest. Je snapt; dat was de bedoeling niet dus mochten er in het nieuwe paleis geen (of in ieder geval zo min mogelijk) brandbare onderdelen zitten. Foto's van dit alles hebben we niet kunnen maken, fototoestellen moesten namelijk bij de ingang worden ingeleverd. Achteraf bleek waarom: zo worden er meer foto's van het interieur van het paleis verkocht in de souvenirwinkeltjes bij de uitgang.

Verder is er in Mysore niet ontzettend veel te doen. We liepen wat rond door het kleine stadje, raakten verzeild in de drukte van de lokale bazaar en zagen een koe lang twijfelen over het volgen van de hoofdweg of toch af te slaan een gangetje in. Mahatma Gandhi overzag dit alles vanaf zijn sokkel op één van de verkeerspleinen van de stad: Vader des Vaderlands van een prachtig chaotisch land. Wij stapten weer de bus in om verder te reizen. Nu in de richting van de Nilgiris bergen, op naar Ooty.

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

eef en joke
eef en joke 13-08-2014 22:15

Lieve kinderen, het was een groot genoegen om met jullie mee te reizen dit bijna afgelopen jaar, geweldige verhalen en prachtige foto's.

Dikke groeten en een goede reis op hoes an gewenst.

Eef en Joke.

Tom Kamphuis
Tom Kamphuis 14-08-2014 12:35

Dank jullie wel! We genieten er nog maar even twee weken van... 

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.