Tulum

Vroeg in de ochtend gaat de wekker, het signaal dat we beginnen aan de reis naar het laatste Latijns-Amerikaanse land van onze reis. Voordat de zon achter de huizen van Caye-Caulker tevoorschijn is gekomen zitten wij al in een klein motorbootje in de richting van Mexico. Het blijkt een slechte keus te zijn geweest om achterin het bootje te gaan zitten, want als wij bij een tussenstop op een ander Beliziaans eiland uitstappen zijn we doorweekt van het opspattende water... weer een dag goed begonnen!

Een paar uur en flink wat douanekosten later zijn we in Mexico en genieten we van de uitbundige zon. Onze eerste bestemming is Tulum, een stadje dat vooral bekend is om zijn Maya-ruines op de rotsen aan de Caraibische zee. De ruines zijn mooi en overzichtelijk, de toeristenmassa die bij deze plek en de bekende badplaatsen van dit deel van Mexico horen niet. We kunnen voor het eerst tijdens onze reis echt letterlijk over de hoofden lopen, en we verbazen er ons ook over dat Machu Picchu bijvoorbeeld veel minder bezoekers lijkt te trekken dan dit stukje pre-Columbiaans bebouwde grond. Dan maar snel naar het strand om wat afkoeling te vinden... of toch niet... (daarvoor moet je de foto's maar bekijken)

Een andere reden om dit stukje Mexico te bezoeken zijn de cenote's, open grotten die in vroeger tijden voor de Maya's heilig waren. Latere generaties gingen er iets minder heilig mee om waardoor je nu bijvoorbeeld ook een cenote hebt met de naam car-wash... en dat is niet omdat de oude Maya's zo'n vooruitziende blik hadden. Cenotes dus, en Iline en ik hebben nu ons duikbrevet dus wij stonden bijna letterlijk te trappelen van ongeduld om deze heilige Maya wereld te ontdekken. Via ons hostel kwamen we erachter dat er een bedrijfje is wat speciale duiken organiseert voordat er anderen in het park komen, rond een uur of acht in de morgen, en dus besloten wij met dit gezelschap te duiken. Wat volgde was onbeschrijfelijk, een prachtige onderwaterwereld met stalagtieten en stalagmieten in willekeurige volgorde en ingangen in de cenote waardoor het vroege zonlicht zo het heldere water inscheen... echt ontzettend mooi. Pas toen wij na onze tweede duik uit het water kwamen stonden de eerste andere duikers klaar om ook te gaan. En dat waren er, zoals overal in dit deel van Mexico, veel...

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

Wees de eerste die een berichtje achterlaat voor Tom & Iline!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.