San Cristóbal de las Casas

San Cristóbal is een stad in de bergen van Chiapas en lijkt op niets in het Mexico van Yucatan, het is eerder een terugkeer naar het Latijns-Amerika van Guatemala. Na een bochtige weg waarop we in ruim vijf uur liefst 150 kilometer wisten af wisten te leggen kwamen we wat later in de middag aan in dit bergdorp. Veel hebben we er niet gedaan op het ontdekken van het stadje na. Het centrum ligt ingeklemd tussen heuvels waarop kerkjes gebouwd staan en ligt op 2400 meter hoogte, wat zorgt voor wat kouder weer.

Grootste bezienswaardigheid voor ons was het Maya medisch onderzoekscentrum en museum waar je meer kon leren over de maier waarop Maya's omgaan met zwangerschaps- en geneeskunde. Het geheel staat veel dichter bij de natuur dan hoe wij er in de Westerse wereld mee omgaan. Meest interessante zaken was het fluiten bij pijn in botten om de kwade geesten te laten schrikken en het bevallen van een vrouw, zie daarvoor de foto's. Daarnaast was de botanische tuin ook exemplarisch waarvan wij ook een mooie foto hebben gemaakt. Misschien doet het niet helemaal recht aan de informatie die we hebben opgedaan in het museum, maar het was op sommige momenten ook Latijns-Amerikaans grappig.

De laatste dag ontmoetten we Tess, een oud schoolvriendin van Iline, die op dit moment in deze stad woont voor haar werk. We gaan nu verder naar Mexico stad voor ons laatste weekend in Latijns-Amerika waar we een Mexicaanse vriend van Ezri gaan ontmoeten en hopelijk ook wat authentiek Mexicaans worstelen gaan zien.

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

Henrieke Van Eerten
Henrieke Van Eerten 10-03-2014 09:45

Waar is de foto samen met Tess? :)

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.