Yosemite

Vrijdag 28 maart 2014 Noord-Amerika - Verenigde Staten - Yosemite

De grote bomen van Californië, daar willen we zeker nog wel naar toe voordat we vertrekken naar Azië. Die grote bomen, Sequoia's genoemd, zijn enorm en kunnen zo lang worden als een Boeing 747 maar hebben wortels die niet verder dan twee meter de grond in reiken. Nog niet zo lang geleden stierven de bomen uit, niet omdat de mens ze kapte of door vervuiling, maar omdat ze bosbranden doofden. De Sequoia heeft namelijk een bosbrand nodig zodat kleinere bomen opbranden en de Sequoia meer ruimte krijgt om te groeien; de boom zelf heeft niet erg veel hinder van de branden.

Wij maken een kleine wandeling door het bos met de grote bomen en komen wij onder andere langs twee bomen die langzaam zijn gegroeid tot één boom en lopen we door een boom die zo groot is dat je eronderdoor kunt lopen zonder dat de boom dood is. Vroeger had je er één waar je met een auto onderdoor kon gaan maar die heeft de tand des tijds niet doorstaan. Het is er koud en er ligt overal een dik pak verse sneeuw. Na een flinke wandeling rijden we verder naar de vallei van Yosemite waar we een wandeling naar de Vernal waterval gelopen. Dit deel van het park is veelal sneeuwvrij en de temperatuur loopt behoorlijk snel op, ook door het steile pad richting de top van de waterval.

De avond was alweer snel aanstaande en de kou bleek toen ook weer goed aanwezig. Wij hebben snel ons kamp opgezet en daarna een warm vuur gestookt. De nacht was koud en van tijd tot tijd schrokken we van een geluid buiten, bang dat de beren in het park op zoek waren naar een lekker hapje... op naar de stad!

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

antoinette
antoinette 31-03-2014 22:06

Dit doet me meteen denken aan Bassie en Adriaan op reis door Amerika... http://youtu.be/u7FNIzJ_Ys8

johan en gerda
johan en gerda 01-04-2014 17:05

Ooit van de winterslaap van de beren gehoord? Prachtig om Yosemite eens met sneeuw te zien.

Geniet nog even van deze westerse wereld en heel veel plezier aan de andere kant van onze aardkloot.

groetjes Johan en Gerda

 

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.