Saigon

Dinsdag 20 mei 2014 Azië - Vietnam - Saigon

Saigon, tegenwoordig beter bekend als Ho Chi Minh City, maar door de Vietnamezen nog steeds bij de naam genoemd die werd gebruikt voordat de stad viel in de Vietnamese burgeroorlog. Een echte grote stad met heel veel verkeer en heel veel mensen. En afval. 
We kwamen aan met de trein, na een korte rit op een zachte stoel, en hadden direct een hele vreemde ervaring: voor het eerst in tijden moesten we wachten op een taxi! We probeerden van alles, er kwamen verschillende taxi's aanrijden, maar niemand nam ons mee! Er bleek een bepaald regelsysteem te zijn dat voor de Westerse toeristen onbegrijpelijk is. Een Engels stel dat langer stond te wachten kreeg een taxi toegewezen en daar konden we gelukkig bij, want we stonden toch al een goede vijf minuten op het station. En dat is voor hier best lang.

Het was een kort bezoek in verband met het aflopende visum dus we hebben een kort rondje langs de belangrijkste bezienswaardigheden gemaakt en een tripje naar de Cu Chi tunnels gemaakt. Het waren tunnels en ze hadden te maken met een oorlog waarin ook Amerikanen verzeild waren geraakt, maar meer kon de gids er niet over vertellen... hij had de pas er beter in dan wij met de Dam-tot-Dam loop. Hij kon ons wel vertellen dat je als Vietnamees pas kunt trouwen op het moment dat je een eigen brommer hebt gekocht, dat was dan wel weer leuk om te weten. De tunnels zelf zijn zo klein dat je er als Westerling niet in past en de voorbeelden van dodelijke valkuilen die voor de Amerikaanse vijand werden gemaakt zijn huiveringwekkend. Een tunnel was wat hoger gemaakt zodat je een indruk kon krijgen van het leven onder de grond, voor een licht claustrofobische Iline nog steeds veel te krap, voor een stoere Tom een goede manier om drie liter lichaamsvocht binnen vijf minuten kwijt te raken in de benauwde, warme, kleine gangen. Terug in de bus kregen we nog een propagandafilm te zien uit de tijd dat de tunnels nog volop gebruikt werden, die kun je hier zien.

Ons verblijf in Vietnam zit er nu op. Het is een ontzettend leuk en gevarieerd land waar we enorm van genoten hebben!

Iline Zandstra

Over de schrijfster

Iline Zandstra Lees alle verhalen van Iline Zandstra

Berichtenservice Tom & Iline

Wees de eerste die een berichtje achterlaat voor Tom & Iline!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.