El Sunzal

'No, no cerveza.' Dat is een zinnetje dat we nog niet vaak gehoord hebben de afgelopen maanden. Geen bier op zaterdag in El Salvador???
Na even doorvragen ontdekten wij waarom, zondag werden de presidentsverkiezingen gehouden en daarom werd het hele land drie dagen drooggelegd. Voor, tijdens en na de verkiezingen was het bij wet verboden om alcoholische dranken te verkopen. Een maatregel om ongeregeldheden in de hand te houden.

Dat El Salvador de nodige ongeregeldheden kent zie je aan veel dingen om je heen, kogelgaten in muren en verkeersborden, zwaar bewapende beveiligers bij de meeste winkels, camerabeveiliging in de microbusjes (vier camera's voor 20 passagiers!) en verder vooral de verhalen over de actieve bendes in het land.
Van al deze dingen hebben wij maar een fractie gezien, het kustplaatsje waar wij verbleven wordt bevolkt door toeristen, voornamelijk surfers, en op de toeristen wordt heel goed gepast door de toeristenpolitie en de locals, die erg hartelijk en vriendelijk zijn.

Wij hebben in El Sunzal genoten van de warme zon, het strand en de golven, Tom meer in de golven en op het surfbord, ik meer op het strand met een boekje en kijkend naar Tom en de surfers.
De groep surfers op zee had nog het meest weg van een doorsnee camping, mensen komen het 'veld' op, zeggen iedereen gedag, gaan op hun surfplank liggen, kletsen wat, wachten tot er wat gaat gebeuren, af en toe peddelt er eentje weg voor de sanitaire behoeftes en als de perfecte golf dan eindelijk in zicht is komt iedereen in actie, om vervolgens uitvoerig na te praten over ieders prestatie.
Zeer vermakelijk om te zien en voor Tom om zich tussen te begeven.

Na vijf dagen dachten we dat het over was met de strand en surfpret, ons busje naar Guatemala hadden we geboekt, de tas gepakt, maar toen kwam er een telefoontje dat boze vrachtwagenchauffeurs in Guatemala de grens hadden geblokkeerd, dus dat er geen vervoer mogelijk was die dag. Dus kregen wij zomaar een bonusdagje aan het strand!
De volgende dag was de weg leeggeveegd en konden wij de reis naar het volgende land beginnen.

Iline Zandstra

Over de schrijfster

Iline Zandstra Lees alle verhalen van Iline Zandstra

Berichtenservice Tom & Iline

Wees de eerste die een berichtje achterlaat voor Tom & Iline!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.