Thiruvananthapuram

Dinsdag 19 augustus 2014 Azië - India - Thiruvananthapuram

Wie weleens de kaart van India heeft bekeken kan niet over deze stadsnaam heen hebben gelezen: Thiruvananthapuram. De hoofdstad van de deelstaat Kerala dankt die naam aan de Heer Ananta, een slang waarop Vishnu heeft gelegen. Zoiets. Wij zijn een aantal dagen in deze stad geweest om nog wat inkopen te doen voordat we een kleine week aan het strand gaan liggen. We reden per trein naar de stad en tijdens die rit kregen we nog een echt staaltje Indiase degelijkheid te zien. In die trein, vertrokken uit New Delhi en al 50(!) uur onderweg, zaten wat dames die het hemdje van Iline onder haar blouse te bloot vonden. Zonder al teveel uitleg stapte één van de vrouwen op haar af en knoopte de blouse tot het bovenste gaatje toe dicht... burgerplicht vervult.

Na een eerste nacht slapen gingen we de stad in om het winkelen te beginnen. Daar aangekomen bleken echter alle winkels dicht te zijn. Terug in ons hotel vroegen we wat er aan de hand was, of ze misschien een siësta vieren of iets in die trend. Het bleek dat er die dag werd gestaakt en onze eerste winkeldag werd dus een dag van wachten tot de winkels weer opengingen... en dat gebeurde die dag niet meer.
De volgende dag was het wel raak en konden we naar hartelust alle warenhuizen van de stad bezoeken. Al vrij snel kwamen we in een winkel waar we kleding vonden die we wel wilden hebben. Na wat te hebben uitgekozen en te hebben afgerekend bleek onze kleding echter weg te zijn. Na het winkelpersoneel hier naar te hebben gevraagd bleek dat de kleding alvast naar de uitgang te zijn gestuurd waar wij het na het winkelen met onze bon konden ophalen. Het systeem was zo bijzonder dat je de kleding eerst liet zien bij een eerste controlepunt, vervolgens betaalde, vervolgens bij de uitgang kreeg je het terug, werd het nogmaals gecontroleerd en kreeg je het daarna mee... goed systeem. Na een dag rondlopen yussen de winkelende Indiërs waren we moegestreden en gingen we terug naar het hotel.
Een dag later hebben we nog een poging gedaan en hebben we nog wat leuke dingen weten te kopen. Één van de grootste uitkomsten daarbij was wel die van de spraakverwarring. Wij wilden twee riemen kopen en vroegen of ze die ook wat konden inkorten. Dat kon en de winkelbediende liep meteen naar de kassa om aan te geven wat we moesten betalen. Ik vroeg me af of we voor het inkorten nog wat extra moesten betalen en liep mee om dat te vragen, De winkelbediende keek me glazig aan, zei een beetje onzeker "yes, yes" en zei toen wat tegen de kassajuffrouw. Zij krabbelde wat op de kassabon waarna ze mij het eindbedrag liet zien... het bleek dat we een korting hadden gekregen van een paar roepia. Klaarblijkelijk dachten zij dat wij om een korting vroegen, wat dus een leuke korting opleverde.

Na al dat winkelen waren we wel klaar voor een verzetje en gingen we naar de dierentuin in deze stad. Daar zagen we vooral veel dieren die we eerder tijdens onze reis hebben gezien met af en toe een dier uit andere exotische plekken. Voor de aquariumzaal moest je een apart ticket kopen maar waar dat geld precies naartoe gaat werd niet direct duidelijk bij de 10 waterbakken met vissen daarbinnen. 
Al op weg naar de dierentuin toe werd de lucht donkerder en toen we net in het park aan het lopen waren begon het te regenen... en het stopte niet meer. De moesson lijkt nu boven ons te zijn losgebarsten dus het is een mooi moment om naar het strand te gaan!

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

Wees de eerste die een berichtje achterlaat voor Tom & Iline!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.