Palenque

Palenque is een oude Maya-stad met vroeger ongeveer 8000 inwoners in de deelstaat van Chiapas in Mexico, zo ongeveer de armste in dit land. Na een rit met de nachtbus vanuit Mérida komen we gebroken en uitgeblust aan in Palenque-stad, de huidige woonkern op een paar kilometer van de ruïnes. Na een ontbijt gaan we met een taxi richting onze verblijfplaats voor de komende dagen, een cabaña op twee kilometer de ruïnes, de rest van de dag zoeken we dekking voor de brandende zon van Chiapas.

De volgende dag zijn we al vroeg uit bed om de ruïnes op tijd te kunnen bezoeken. Na een korte wandeling, en wat heen en weer geloop voor het verkrijgen van de juiste entree-bewijzen, zijn we dan eindelijk in het park en na flink wat trappen beklimmen zijn we ook bij de hoofdmoot van de oude stad. Het centrale plein bestaat uit het oude paleis, een aantal tempels (waaronder de befaamde tempel der inscripties) en een heuse ondergrondse waterleiding. De maya's in deze stad bedachten namelijk dat ze meer ruimte zouden hebben als ze het water onder de stad door zouden laten lopen, en dus bouwden ze een tunnelsysteem om het water onder het centrale plein door te laten lopen... best ingenieus voor hun tijd. Verder had je dus eerdergenoemde tempel der inscripties waaruit een tombe van één van de heersers van Palenque is gehaald (zie foto's) en kon je de 'temple of doom' in, waar andere tombes voor het publiek zijn geopend.

Al met al een vermakelijke plek en na het bezoeken van vijf Maya-ruïnes kunnen wij wel stellen dat we heuse kenners zijn geworden. Na het bezoeken van bijbehorend museum en na geprobeerd te hebben koffie uit de koffie-automaat te krijgen zijn we weer terug gegaan naar onze cabaña klaar voor ons volgende avontuur in Mexico.

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

Wees de eerste die een berichtje achterlaat voor Tom & Iline!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.