Copán ruinas

Donderdag 30 januari 2014 Noord-Amerika - Honduras - Copán ruinas

Daags na onze duiktochten rond de wateren van Utila zitten we al vroeg op de boot voor de tocht terug naar het vaste land van de Amerika's. Vandaag staat er een lange tocht op het programma, van La Ceiba in het Noorden van Honduras naar Copán ruinas in het Westen van het land. De busrit kost ons de hele dag en rond het vallen van de avond komen we moe aan in ons hostel. We besluiten te gaan eten in het restaurant aan de overkant van de weg wat blijkt te worden beheerd door een stel Belgen. Sterker nog, ze hebben in dat restaurant Hoegaarden, Stella en Leffe van de fles voor iets meer dan twee euro per stuk! Het is een genot om na bijna vijf maanden reizen weer eens een Belgisch biertje te drinken.

Op vrijdag gaan we naar de ruïnes van Copán, een oude Maya-stad aan de Zuidelijke grenzen van het vroegere Maya-rijk. Bij binnenkomst is het eerst vooral een heel gedoe om langs alle aspirant-gidsen te komen. Ze waarschuwen je voor beperkte informatieborden in het park en proberen groepjes per gids te maken om zo de kosten wat te drukken. Uiteindelijk blijkt het allemaal toch niet zo voordelig te zijn en gaan Iline en ik zonder gids het park in, gewapend met de informatie uit de Lonely Planet.

De stad besloeg in vroeger tijden zo'n 24 vierkante kilometer en had in de hoogtijdagen 20.000 inwoners. De meest in het oog springende bouwwerken zijn de hiërogliefentrap en het balspeelveld, een spel waaruit volgens sommigen het moderne voetbal is ontstaan. Wij waren vooral onder de indruk van de grootte van de gebouwen en van het terrein, terwijl wij alleen het spirituele centrum van de stad hebben gezien en deze stad zeker niet de grootste Maya-stad van het Maya-rijk is geweest. De stad is wel ontzettend welvarend geweest door een lange regeerperiode van een koninklijke dynastie met illustere koningen als Waterlelie Jaguar, Maan Jaguar, Rokende Jaguar, Rokende Aap en Achttien Konijnen.

Tegen de avond keren we moe maar voldaan terug naar het dorpje en onder het genot van een Belgisch biertje kijken we naar het vuurwerk dat wordt afgestoken ter ere van een nieuwe ambtstermijn van de burgemeester van het dorp. Hiermee sluiten we ook al ons verblijf in Honduras af en maken we ons op voor een nieuw land in onze reis; El Salvador.

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

Wees de eerste die een berichtje achterlaat voor Tom & Iline!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.