Siem Reap

Zondag 25 mei 2014 Azië - Cambodja - Siem Reap

In het Westen van Cambodja ligt Siem Reap, wat vertaald naar het Nederlands zoveel betekend als "nederlaag van Siam"... en Siam, dat is Thailand. Een eeuwenoud conflict is de oorsprong van deze naam want bij Siem Reap ligt een tempelcomplex dat door Cambodja en Thailand wordt begeerd: het gebied van Angkor Wat. Na een busrit van een uurtje of zeven kwamen we op een zondagmiddag aan in Siem Reap, klaar om een paar dagen lang het enorme (400 vierkante kilometer) gebied met onder andere de tempel Angkor Wat te verkennen.

Het is moeilijk iets te schrijven over onze indrukken van die dagen. Het was ontzettend warm, af en toe kwam er een flinke regenbui overgetrokken en bij een gebied dat zo groot is heb je wat hulp nodig wat van de mooiere tempels te ontdekken. Wij vonden een boekje op internet waarin verschillende routes voor verschillende dagen stonden en wat ons enorm heeft geholpen het gebied te bezoeken. Entreekaartjes voor drie dagen zijn niet goedkoop (40 dollar per persoon) maar het hele gebied is het geld dubbel en dwars waard. De eerste twee dagen hebben wij het complex fietsend bezocht, de tempels liggen nog redelijk dicht bij elkaar via de voorgestelde route en je hebt alle ruimte zelf te bepalen waar je het meeste tijd wilt besteden. De mooiste tempels die we die dagen hebben bezocht waren onder andere de Bayon (met 200 gezichten op 50 torens) en de Ta Prohm, een tempel die door het parkbeheer meer in de originele staat bij ontdekking is gelaten waardoor je nu bomen op de tempels ziet staan en wortels zich een weg zoeken door de verschillende gebouwen. Een andere favoriet was de Preah Pithu X, weg van de (toeristen) snelweg maar met ontzettend mooie afbeeldingen in de bovenste kamer van de tempel.

De laatste dag regelden wij een tuk-tuk om ons ook langs de verder weg gelegen tempels te laten rijden; de Banteay Srei ligt op ongeveer 35 kilometer van Angkor Wat, en dat fiets je met deze warmte niet snel. Een tuk-tuk chauffeur wil je voor 15 dollar (laagseizoen) wel rondrijden, en dat lieten wij ons dan ook graag doen. Het bleek dat wij pas de eerste klanten voor hem waren deze maand, en die loopt toch echt al op z'n einde. Hij is (net als veel van zijn collega's) om de dag aan het werk als opzichter op het park, en dan zijn ze naast het controleren van de entreebewijzen vooral bezig zichzelf te verkopen voor een ritje de volgende dag. Een vroege ochtend was het wel toen wij door onze tuk-tuk werden opgehaald, al om vijf uur in de ochtend stond hij klaar omdat wij de zonsopgang bij Angkor Wat wilden zien. Ook de rest van de dag was weer een feest met het bezoeken van al die verschillende tempels en ruïnes, en foto's zeggen in zo'n geval veel meer dan een stukje tekst...

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

Wees de eerste die een berichtje achterlaat voor Tom & Iline!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.