Polonnaruwa

Op weg naar de tweede bestemming op Sri Lanka kwamen wij aan bij Sigriya: is een complex waar een koning van weleer woonde. Bovenop de rots was een deel van het complex dat ook als paleis diende. Verder bestond het voornamelijk uit lusthoven en zwembaden waar de koning vertoefde met zijn harem van 500 vrouwen. Van al deze vrouwen werden fresco's gemaakt binnen het complex. Toen het complex na de konings dood een klooster werd hebben de monikken de meeste van deze fresco's vernietigd omdat ze zich met de afbeeldingen niet goed konden concentreren... slechts een handvol is overgebleven op een nauwelijks te bereiken plek op de rots.

Na Sigriya reden we door naar een natuurpark een paar kilometer verderop. Aangekomen bij dit park werden we meteen in een jeep gezet en gingen we op zoek naar de olifanten die in het park leven. Het duurde niet lang voordat we de eerste kuddes zagen grazen bij het meer van het park. We reden een uur door het park en zagen daar flinke kuddes vrouwtjesolifanten lekker grazen, de kleintjes met elkaar donderjagen en de mannen op een afstandje toekijken... het was erg leuk. Daarna reden we door naar ons hotel in Polonnaruwa waar we moe maar voldaan onze tas in de kamer zetten en op weg gingen naar het buffet.

Dat buffet werd op een andere manier onvergetelijk door een Amerikaanse Chinees die naar ons toe liep toen wij ons eten aan het opscheppen waren en luidkeels tegen ons zei: "put the food DOWN!". Het bleek dat hij redelijk aangeschoten was na een bruiloft eerder die dag en hij dacht dat het eten alleen bedoeld was voor de mensen van de bruiloft. Nadat hij door zijn vrienden was afgevoerd kon de gezelligheid verder gaan en moe maar voldaan zochten wij ons bed op voor een welverdiende nachtrust. 

De volgende ochtend kregen we een kleine tour door het stadje en zagen we oude ruïnes van koningen van weleer. Het bleek dat Sri Lanka niet altijd even goed omgaat het haar erfgoed aangezien ons hotel op een deel van de fundamenten van een paleis is gebouwd! Dat bouwen was al wel een tijdje geleden want koningin Elizabeth van Engeland (die ene die er nog steeds zit) sliep hier ergens in 1953! Na de ruïnes kregen wij een echte boeren-lunch voorgeschoteld waarna wij de middag gebruikten om eens lekker aan het zwembad te liggen en vooral nog te genieten van het uitzicht over het meer van dit verder niet echt toeristisch stadje. De volgende dag zouden we verder rijden naar de Oostkust van Sri Lanka, richting wat nieuwe witte zandstranden!

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

Wees de eerste die een berichtje achterlaat voor Tom & Iline!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.