Ubud

Zondag 8 juni 2014 Azië - Indonesië - Ubud

Midden op Bali ligt Ubud, een dorpje dat net als Zuid-Bali wordt overlopen door toeristen. Na een korte reis, Ubud ligt op een uurtje van Sanur, komen wij aan bij ons hotel... en dat is er weer een om door een ringetje te halen. Iline en ik moeten volgende week ons best doen weer te wennen aan de iets minder luxe accommodaties want hier is het luxe wat de klok slaat. Grote zwembaden en kamers met grote bedden en prachtige badkamers, het is genieten geblazen op Bali. Ubud staat bekend om zijn kunstenaars en hier hebben wij een houtsnijwerk van de Garuda kado gekregen, de heilige vogel en symbool van Indonesië. Maar dat was niet het enige wat we hebben gedaan. Zo hebben wij bijvoorbeeld een botanische tuin bezocht waar net alle bloemen weg waren gehaald omdat ze begonnen zijn met een verbouwing. Daarnaast hebben we met Menno en Sara geraft op een rivier waar bijna geen water meer instond omdat het nu het droge seizoen is en hebben wij met z'n allen aan downhill mountainbiken gedaan, maar dan wel over verharde wegen. 

Dat raften was wel leuk en zo'n rivier brengt je dan ook weer op stukken Bali waar je anders niet zo snel komt. Tussen de heuvels en zo af en toe een rijstveld door baanden wij ons een weg naar ons einddoel, een soort van sluis waar je wel met je boot naar beneden kunt varen. Het begin van de tocht was wat moeizaam door de lage stand van het water en vooral een boot vol Chinezen had moeite de juiste weg naar beneden te vinden, na ongeveer vijf seconden lag de eerste Chinees al onder in de boot nadat ze met z'n allen tegen een steen aangevaren waren. De grootste uitdaging bleek te liggen in het beklimmen van een heuvel na het raften om weer uit te komen bij de doorgaande weg, 500 treden in de brandende Balinese zon zijn dan net iets teveel van het goede.

De fietstocht deden we met z'n vijven en bestond voornamelijk uit het van een vulkaan naar beneden mountainbiken over de verharde wegen van het eiland. De tocht begon dus bovenop de Gunung Batur, een nog redelijk actieve vulkaan mét kratermeer, en eindigde ergens een stuk lager op de berg in de buurt van Ubud. Tijdens de tocht zagen we mandarijnvelden, spinnen die de insecten weghouden van de landbouwproducten, nieuwjaarversieringen langs de kant van de wegen, de huizen van de Balinezen, grote tempels en rijstvelden. Een leuke tocht die vooral liet zien dat dit deel van Bali qua toerisme niets te klagen heeft en dat wij zo langzamerhand in de grote zomervakanties terecht gaan komen. Tijd om het wat hogerop te zoeken, op weg naar Noord-Bali!

Tom Kamphuis

Over de schrijver

Tom Kamphuis Lees alle verhalen van Tom Kamphuis

Berichtenservice Tom & Iline

Henrieke Van Eerten
Henrieke Van Eerten 16-06-2014 09:33

Ha lieve globetrotters en verfent bloglezers,

Als bijna gediplomeerd rondleider bij Natura Artis Magistra kan ik mij niet inhouden en wil bij deze graag wat meer vertellen over die prachtige hagedis. Dit is namelijk een gekko en dit specifieke exemplaar draagt de naam To-keh. Wellicht weten andere Indonesië gangers en nu ook de Zandstra-Janssen-Kamphuis roedel waarom dit dier zo heet....? De To-keh is in ieder geval de grootste gekkosoort ter wereld en prachtig om te zien! Voor diegenen die dit dier graag een keer in levende lijve willen aanschouwen, maar een urenlange vliegtocht naar Bali niet zien zitten.. kom een keer langs in het Apenhuis van Natura Artis Magistra, want daar verschansen de To-keh's zich achter de ventilatieschachten. Wie goed kijkt kan daar zo'n mooie grijs-oranje gekko zien zitten en wie geluk heeft komt er dan ook achter waarom de To-keh To-keh heet :)

Veel reis- en ontdekplezier!! -x- Henrieke

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.