Huaraz

Donderdag 7 november 2013 Zuid-Amerika - Peru - Huaraz

Vanuit Huaraz hebben we de prachtige Santa Cruz trekking gedaan. Vier mooie dagen en drie koude nachten in Nationaal Park Huascaràn.
De bergen en uitzichten waren nog weer mooier en adembenemender dan tijdens de vorige tochten.
Onze gids Ricardo vertelde ons hoe volgens de Quechua-bevolking die hier leeft deze mooie bergen ontstaan zijn:

Onder de aarde leefde een volk van reuzen, de Guari, dit volk had op een dag genoeg van het leven in de duisternis en besloot op zoek te gaan naar het licht. Met alle kracht die dit reuzenvolk in zich had werd de aarde opengespleten om zo een weg te vinden naar het licht. Door de verschuiving van de aarde ontstonden twee grote bergkentens, de Cordillera Blanca en de Cordillera Negra (wit en zwart). 
De Guari zagen hoe mooi de wereld eruit zag en besloten op aarde te blijven leven, zij transformeerden in mensen, dieren en planten. Om al dit leven op aarde in goede banen te leiden kozen zij een God die vanuit de hemel het leven op aarde kon ordenen.

Zo leefden de getransformeerde Guari mensen in verschillende vormen, als mens, dier of plant, in vrede met elkaar samen. 
Toen zag de Ordenaar dat man en vrouw niet geschikt waren om met elkaar samen te leven (het voortplantingsorgaan van de vrouw was zo gemaakt dat het het mannelijke voorplantingsorgaan zou afbijten bij gemeenschap). De vrouw werd naar de Stille Oceaan gebracht waar zij ondergedompeld en veranderd werd, waarna zij geschikt was om zich met de man voort te planten.

De man en vrouw kregen vele kinderen en de natuur kon niet meer in genoeg voeding voorzien. Op een dag besloot één van de kinderen een dier te doden en dat op te eten, de andere dieren zagen het bloed van hun soortgenoot vloeien en vluchtten weg. Vanaf deze dag zijn dieren bang geworden voor mensen.
Omdat er zoveel mensen waren die moesten eten besloot de Ordenaar dat er een regel moest komen in hoe vaak de mens at. Eens in de drie dagen leek Hem voldoende voor de mensen op aarde. Hij stuurde een klein zwart vogeltje naar de aarde om deze boodschap aan de mensen te vertellen.
Het was een eind vliegen en onderweg raakte het vogeltje in de war, eens in de drie dagen of drie keer op één dag? Aangekomen bij de mensen wist hij het zeker, drie keer op één dag was het, niet eens per drie dagen. En door de vergissing van het vogeltje komt het dat wij drie maaltijden per dag gebruiken, aldus de Quechua legende.

En nu zoveel jaren later lopen wij door dit prachtige gebied en zien hoe de aarde langzaam aan het veranderen is; een groene vallei is dor en droog geworden door een grote modderstroom, de gletsjers zijn langzaam aan het verdwijnen, een berg die vijftien jaar geleden nog bedekt was onder een dikke laag ijs is nu gewoon een zwarte rots. De gletsjers die er nog zijn worden steeds kleiner, tot grote zorg van de omliggende gemeenschappen die voor hun watervoorziening afhankelijk zijn van de gletsjers. Ze hebben nu heel veel water, maar als het smelten in dit tempo doorgaat verwachten zij over 15-20 jaar geen water meer te hebben. Dit was best confronterend om te horen...

Iline Zandstra

Over de schrijfster

Iline Zandstra Lees alle verhalen van Iline Zandstra

Berichtenservice Tom & Iline

Thijs
Thijs 20-11-2013 11:26

Lekker!

Mariet
Mariet 20-11-2013 18:22

Klinkt koud maar super mooi. Geniet van al het moois!

Tom Kamphuis
Tom Kamphuis 20-11-2013 20:11

Het was koud, het was van tijd tot tijd nat, maar het was een meer dan fantastische wandeltocht!

Je moet ingelogd zijn om een berichtje achter te kunnen laten, log hier in.